Roeli Elbers/Seamen’s Mission

BERGEN, NOORWEGEN

Hoe vertel je in het kort over een zeer intensieve en gezegende zomer met (vrijwel) dagelijks tientallen zeelieden over de vloer? Soms lagen er 3-5 cruiseschepen tegelijk aan de kade in Bergen. Bemanning daarvan die ons nog van de start in het appartement van vorig jaar kende, liep de berghelling in het havenkwartier op om de ballonnen van Bergen Seaman’s Mission te vinden. De ballonnen die ze hun reisgids noemden… Teleurgesteld liepen ze terug of verdwaalden in de wijk… Echter was er op de kade meestal wel een BSM-vrijwilliger die hen een uitnodiging gaf en de weg wees.
Want deze zomer zaten we veel dichterbij in een huis waar op een steenworp afstand de cruiseschepen aanlegden. Hoewel we gedurende de drie hoogtij/zomermaanden een klein 100 jaar oud kerkgebouwtje iets verderop konden huren. Daar hadden we soms 80 of zelfs wel 140 man/vrouw per dag over de vloer, want 70 man in een niet te grote huiskamer is ook niet zo huiselijk meer…

Als het er zó veel zijn is het moeilijk persoonlijke gesprekken te voeren. Toch zag je van tijd tot tijd de vrijwilligers met iemand in gebed en kon er af en toe een Bijbelstudie gehouden worden in een aparte ruimte. Er werd veel gemusiceerd, en er draaide de
hele dag instrumentale christelijke achtergrond-muziek, wat volgens de bemanning de sfeer nog meer sereniteit gaf. ‘Ik ben in veel zeemanshuizen over de hele wereld geweest, maar de warme sfeer en gastvrijheid zoals hier ben ik nog nooit tegengekomen. En alles is nog gratis ook!’ is een uitspraak die meerdere keren werd gehoord. Ze ervaarden het als een verademing om hier te zijn.
En, vrijwel iedereen die ons bezocht kreeg een boekje of CD met het evangelie in hun eigen taal aangeboden. Dus waren we echt géén internet-café met telefoon-mogelijkheden plus koffie & thee. Bij een overdaad aan laptops begaf het systeem het sowieso.

Al met al kregen we van begin juni tot eind september bijna 3.500 (u leest het goed) zeelieden van 65 nationaliteiten. Machinisten, kelners, musici, koks en kamermeisjes, iedereen had de behoefte om zijn familie te kontakten en gewoon relaxed ook even van het schip af te zijn. Hun waardering en dankbaarheid lieten ze steeds weer merken. En de warme gastvrijheid maakte ook de grond rijp voor het evangelie.
N.b. ontmoette ik ook dit jaar meerdere keren bemanning die ik uit het verleden van de Seaman’s Mission in Alaska kende waar ik tien jaar lang had meegeholpen alvorens in Noorwegen aan de slag te gaan. Een wederzijds hartverwarmend weerzien.

En zo konden we met een wisselend internationaal team plus ook wat Noorse hulp (incl. een Ethiopische asielzoeker 28 mensen) de zeelieden in Bergen een ‘home away from home’ aanbieden. En, het evangelie ging via de materialen in feite op worldcruise naar warmere gebieden c.q. mee naar huis.
Diverse keren konden we bijbelstudieleiders aan boord ook van materialen voorzien. Eén van hen, een oudere man uit Nicaragua (en ook hem kende ik al vanuit Alaska) vertelde dat ze op zijn kleine schip wel iedere avond diensten hadden, met drie verschillende groepen en in verschillende talen, zoals een Engels-sprekende, een Spaanse en een Filipino groep. Iedere avond! En hij vroeg om Indonesische bijbels omdat er een aantal moslims de avonden bezocht dier liever een Indonesische bijbel bestudeerden dan een Engelse, want dat is immers de taal van hun hart.

N.b. voor 2012 hebben we al locaties gehuurd om zelfs bij twéé Bergense havens met cruiseschepen te kunnen opereren. Er komen hier n.l. wel 265 cruiseschepen per zomer. De Heer is groot! Volgende keer meer nieuws over deze tweede basis.

Voor een indruk van afgelopen zomer kunt u foto’s bekijken op Facebook.
Gods zegen.

Roeli Elbers

1. elly op den dries zomer

roelli wat leuk dat ik je tegenkom op de site je doet goed werk

• Ja, geniet er maar van! (: Ik vind het hrtkstikae jammer dat ik het lieve, warme en knuffelige wereldje van De Passie moet gaan verruilen voor de grote mensen wereld. Ik had er best nog wel een jaartje willen rondhangen.

Plaats een Reactie